Petak 10.02.2012.
19:56
telegraf.rs

Holandija: Eutanazija stiže na kućnu adresu

Lekari podržavaju da svako ima pravo da odluči kada će da umre

Sistem eutanazije se u Holandiji primenjuje od 2002. godine, a od skoro su uvedeni i mobilni timovi. Holandija je za vreme Drugog svetskog rata odbila da prihvati nacistički program eutanazije, a sada je taj proces i zakonski regulisan.

Ciljna grupa su pacijenti čija je dijagnoza određen stadijum demencije, koji su prema podacima iz 2010. umirali na rukama doktora, bez primanja eutanazije. Holandski lekari opravdavaju pomenuti proces time što ističu "pravo čoveka da odluči o svom životu", pa je iz ove izjave i potekla kampanja "Vaše pravo da umrete".

"Eutanazija može biti izvršena samo na zahtev pacijenta, nikako drugačije", ističu lekari iz mobilnih timova i objašnjavaju da se eutanazija sprovodi davanjem sedativa posle kojeg pacijent pada u komu, i posle prestanka disanja umire.

Statistika je pokazala da se broj onih koji su "doneli odluku o svom životu" iz godine u godinu povećavao. Od 2003. do 2007. godine broj pacijenata se sa 1.815 popeo na 2.700.

Bez obzira na pravo građana da odluče o svom životu, holandska vlada ne podržava eutanaziju jer smatra da život bilo kog pacijenta može da se produži odgovarajućim terapijama.

2024 © - Vesti online