Petak 10.02.2012.
18:34
Srna

Brazilska policija u štrajku pred karneval!

Učesnice karnevala običene kao policajke
 



Lideri policijskih sindikata odbacili su dogovor koji je odobrio parlament brazilske države Rio i za koji je postojala nada da će snage bezbednosti odvratiti od štrajka. Policajci, vatrogasci i zatvorski čuvari zahtijevaju povećanje mesečnih primanja za 39 odsto.

"Od sada odgovornost za bezbednost preuzimaju Nacionalna garda i vojska", rekao je neimenovani zvaničnik vatrogasne službe nakon petočasovnog sastanka nekoliko stotina policajaca i vatrogasaca.

Najavljeni štrajk dodatno će uticati na već povišene tenzije u brazilskim bezbjednosnim snagama nakon što je više od 200 vojnih policajaca juče okončalo obustavu rada u Salvadoru, prestonici brazilske države Baija.

Lider sindikata vatrogasaca u Riju Benevenuto Dasiolo pozvao je na proširenje štrajka iz Bahije i na ostale države s ciljem ometanja održavanja karnevala.

Slabo plaćeni pripadnici vojne policije, koji su državne snage odvojene od federalne policije u Brazilu, odgovorni su za održanje javnog reda i mira. Nazivaju ih vojnom policijom zbog organizacione strukture, ali nisu deo oružanih snaga.

Bezbednosne snage u Baiji prekinule su štrajk i tako okončale devetodnevni spor zbog hapšenja njihovog lidera.

U nasilju tokom devetodnevnog štrajka policajaca u državi Bahija u Salvadoru i okolini ubijeno je više od 120 osoba.

Oko 3 500 vojnika i pripadnika elitne policijske jedinice poslato je u oblast zbog održanja javnog reda i mira pred proslavu čuvenog karnevala.

2024 © - Vesti online