Subota 11.02.2012.
08:00
Kurir

Smrzavanje sa pet zvezdica

"Iglu-Dorf" je lanac hotela napravljenih kao eskimski igloi, koji se nalaze u blizini ekskluzivnih skijaških centara u Andori, Švajcarskoj i Austriji. Turisti, najčešće skijaši, plaćaju između 99 i 299 dolara da noć provedu u ledenim sobama, na temperaturi oko nule, a na usluzi su im i restorani, ajs-barovi i tople kupke. Iako su hoteli u kategoriji onih s pet zvezdica, u njima nije moguća jedna stvar - tuširanje posle celodnevnog skijanja, jer se voda odmah zaledi.

Koncept ledenih hotela smislio je ekstremni snouborder Adrijan Ganter. Njemu se smučilo da stalno ustaje rano da bi stigao da se popne uz planinu i uhvati najbolji jutarnji sneg, pa je 1995. odlučio da napravi iglo na stazi i da tu prenoći. Ostali borderi i skijaši bili su oduševljeni tom idejom i kvalitetom njegovog privremenog smeštaja, pa je počeo da pravi još igloa i da ih izdaje.

"Sećam se svoje prve noći koju sam prespavao u vreći za spavanje u iglou, koji sam napravio od blokova leda. Hteo sam da ujutru budem prvi na planini i uhvatim najbolji sneg. Međutim, moji prijatelji su kasnije počeli da sagledavaju prednost mog skloništa, tako da smo napravili nekoliko njih u Švajcarskoj. Sve je tako počelo", seća se Ganter.

Kako se pravi iglo?

 

  • Svako iglo-selo prostire sa na otprilike 600 metara kvadratnih
  • Svaki objekat se pravi tako što se naduva balon, pa se on prska vodom, koja se mrzne i pravi čvrstu strukturu
  • Balon se izduva, a ledena građevina ostaje u obliku u kojem je bio i balon
  • Pored običnih, malih igloa, prave se i velike građevine, čije su prostorije visoke 2,5 metara
  • Dekoracije isklesane u ledu unose se kasnije
2024 © - Vesti online