Petak 10.02.2012.
15:01
Srna

Panika: Floridu napali džinovski puževi!

Ovi puževi vole da se hrane malterom sa kuća
 

Službe za poljoprivredu na saveznom i regionalnom nivou angažovale su 34 agenta u borbi protiv ove neuobičajene pojave. Istragu o pojavi ovih mekušaca, koji mogu dostići i dužinu do 20 centimetara, predvodi američka služba za ribolov i divljač.

"U pitanju je veliki, veoma veliki puž", rekla je okružni inspektor Službe za poljoprivedu na Floridi Suzi Distelberg dok je pokušavala da uzme jednog od puževa.

Prema njenim rečima, stručnjaci su objasnili da ovi puževi vole da se hrane malterom sa kuća, jer sadrži kalcijum koji im pomaže u razvoju njihove kućice.

Životni vek velikog afričkog puža ili na latinskom jeziku lisakatina fulika je oko devet godina i obimno se razmnožava. Polaže oko 1 200 jaja godišnje što ga čini izuzetno napasnim. Od samo jednog puža može da nastane masa koja će okupirati celokupno naselje.

U SAD uvoz ovih životinja odobrava se samo uz odgovarajuću federalnu dozvolu. Međutim, zvaničnici ističu da se puževi koriste u određenim afričko-karipskim verskim obredima. Nije poznato da li su puževi dospeli na Floridu zbog verskih ceremonija ili je u pitanju još jedan slučaj kada "ljubimci izmaknu kontroli".

Napori za istrebljenje ovih stvorenja dodatno su otežani, jer stupaju u neku vrstu hibernacije tokom koje se ukopaju u zemlju zbog čega su teže vidljivi.

Vlasti su izrazile nadu da će ovaj problem rešiti prije dolaska prolećnih kiša što bi moglo uzrokovati dodatan rast populacije puževa

2024 © - Vesti online