Petak 10.02.2012.
11:57
FoNet

Kosovski referendum je čista kocka

 Vlast zloupotrebljava volju naroda : Goran Bogdanović
 

"Tvrdoglavim stavom o održavanju referenduma predstavnici lokalnih samouprava smanjuju manevarski prostor Vladi Srbije i državnom vrhu u dijalogu s međunarodnom zajednicom u rešavanju kosmetskog problema, ali i u procesu evrointegracija“, rekao je Bogdanović za "Danas".


Niko ne spori, dodao je, da je referendum demokratsko pravo, ali je pitanje "zašto se sada zloupotrebljava volja naroda i u pogrešno vreme postavlja pitanje za koje je jasno da će vlast, opozicija i građani dati potpuno identičan odgovor".


Ideja o referendumu nastala je u stranačkim kuhinjama, napomenuo je Bogdanović, ukazujući da je nedopustivo je da svojim odlukama lokalna samouprava smanjuje potencijal države da reši problem.


Bogdanović tvrdi da je netačno da Beograd Srbe sa severa Kosova već kažnjava za "neposlušnost“ restrikcijama struje i naprasnom racionalizacijom radnih mesta.


"Restrikcije struje su bile i pre odluke o referendumu, a rezultat su niza raznih, posebno tehničkih problema. Količina struje koja se prosleđuje na sever je maksimalna i identična je prošlogodišnjoj, ali je potrošnja znatno veća", rekao je Bogdanović.


Što se organizacije izbora tiče, dodao je on, više puta je ponovljeno da će se odluka doneti kada se obavi niz razgovora i konsultacija, uzimajući u obzir sve parametre."Odluka o izborima biće sigurno manje politička od one o raspisivanju referenduma", zaključio je Bogdanović.

2024 © - Vesti online