Petak 10.02.2012.
08:01
Vestionline

Zemlja 2100. godine pet stepeni toplija?

Istraživači iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), Komesarijata za atomsku energiju (CEA) i francuske meteorološke službe "Meteo-Frans" razvili su dva nova modela koje treba dodatno da uklone nesigurnosti vezane za prognozu klimatskih promena.

U najboljem scenariju, temperatura Zemlje će biti veća za dva stepena Celzijusa

Njihovim radom potvrđeni su zaključi iz poslednjeg izveštaja iz 2007. godine, odnosno da prema svim scenarijima "postoji tendencija porasta temperature oko 2100. godine", rečeno je na konferenciji za novinare u Parizu.

Temperatura bi mogla da poraste između 3,5 i 5,0 stepeni Celzijusa prema "najpesimističkijem" od četiri scenarija, a 2,0 prema "najopstimističkijem" scenariju. Taj scenario je moguć ako bi se donele snažne i brze mere protiv emisije gasova sa efektom staklene bašte, koji su izvor klimatskim promena.

Rad francuskih naučnika predstavlja i prvi korak ka poboljšanju mogućnosti predviđanja klime u bliskoj budućnosti, za narednih 10 do 30 godina, rekao je naučnik Kristof Kasu, ali je dodao da je to i dalje novi "izazov".

Novi izveštaj Međudržavnog panela o klimatskim promenama (IPCC) se očekuje 2013-2014 godine.

2024 © - Vesti online