Četvrtak 09.02.2012.
22:33
Srna

"Bošnjaci žele da isele Srbe"

Foto: Arhiva
 

"Verovatno će stanje biti još gore, ukoliko načelnik bude Bošnjak jer će te četiri godine, koliko traje mandat, učiniti sve da broj Srba bude sveden na minimum", kaže Grujičić.

On je istakao da se Bošnjaci u Srebrenici plaše da budu u ravnopravnom položaju sa Srbima jer će ostati bez mnogo toga što imaju kada su na vlasti.

"Oni zbog toga i negoduju i učiniće sve da promene Izborni zakon ukoliko to ozbiljno ne shvate institucije Srpske. Međutim, ne vidim nikakav razlog da se to dogodi", smatra Grujičić.

On je podsetio na pismo devet nevladinih organizacija iz Srebrenice koje su nedavno uputili institucijama RS, BiH, ambasadama i međunarodnim organizacijama i u kojem navode da se protive bilo kakvom posebnom izbornom statusu ove opštine, koji je bio na izborima 2008. godine, kada su lica, koja su 1991. godine imala prebivalište u Srebrenici, mogla da glasaju za kandidate u ovoj opštini.

Predsednik SDA Sulejman Tihić danas je na sastanku sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Najdželom Kejsijem i ambasadorom SAD u BiH Patrikom Munom u Sarajevu rekao da bi, ukoliko načelnik opštine Srebrenica ne bude Bošnjak već kandidat neke od srpskih političkih opcija, situacija u BiH bila maksimalno radikalizovana.

Tihić i ambasador Turske u BiH Ahmet Jildiz na sastanku u januaru ocenili su da je neophodno da se predstojeći lokalni izbori u Srebrenici održe po pravilima izmena Izbornog zakona BiH iz 2008. godine, tako da svi stanovnici Srebrenice registrovani na popisu stanovništva iz 1991. godine imaju pravo da glasaju, bez obzira na njihovo trenutno mesto prebivališta.

2024 © - Vesti online