Četvrtak 09.02.2012.
18:36
mondo.rs

Američki telefoni ometaju rad mobilnih operatera u Srbiji

Bežični telefoni pravljeni za američko tržište prošvercovani u Srbiju

Republička agencija za elektronske komunikacije utvrdila je kontrolom elektromagnetnog spektra, kao i na osnovu učestalih prijava mobilnih operatora, da građani Srbije u svojim domovima sve više koriste bežične telefone koji se koriste na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, koji su nelegalno uvezeni i prouzrokuju štetne smetnje.

Radi se o telefonima koji rade u frekvencijskom opsegu 1920 - 1930 MHz, a u skladu sa standardom DECT-6.0, koji se koristi na tržištu Sjedinjenih Američkih Država. U Srbiji, kao i u celoj Evropi, taj frekvencijski opseg koriste mobilni operatori za mobilnu telefoniju treće generacije, poznatu pod nazivom UMTS.

S obzirom na to da su ovi telefoni nelegalno uneti u Srbiju, bez saglasnosti za uvoz koju izdaje RATEL, kao i da svojim radom prouzrokuju štetne smetnje u prijemu signala baznih stanica mobilne telefonije, na vlasnike takvih uređaja se apeluje da ih više ne koriste.

U slučaju da vlasnik nije siguran da li njegov bežični telefon spada u grupu nedozvoljenih, može da se o obrati Službi za kontrolu Republičke agencije za elektronske komunikacije radi provere.

Ratel je na svom sajtu objavio da smetnje operaterima mobilne telefonije pored bežičnih telefona prave i bebi alarmi, bežične kamere i ometači GSM/UMTS signala, koji se namerno postavljaju u određenim prostorima, a koji su pravljeni za američko tržište.

Detaljniji podaci o ovom problemu nalaze se na internet stranici RATEL-a.

2024 © - Vesti online