Četvrtak 09.02.2012.
11:36 >> 13:01h
Beta

Putin uveo veronauku i etiku u škole

Vladimir Putin

Veronauka se u protekle dve godine predavala eksperimentalno u 20 regiona u Rusiji i pratilo ju je 300.000 đaka, prenosi Versko informativna agencija (VIA).

Roditelji će se do marta opredeliti za jedan od šest ponuđenih modela nastave novog predmeta, a predavači će pohađati kurseve do kraja avgusta.

Četiri modela su verska - osnove pravoslavne, odnosno jevrejske, islamske i budističke kulture, a preostala dva su osnove svetskih religija i svetska etika.

Predavače za prva četiri modela biraće i verske zajednice.

Prema podacima ruskog ministarstva obrazovanja, najveće je interesovanje za etiku - 42 odsto. Osnove pravoslavne kulture želi 30 odsto, osnove svetskih religija 18 odsto, islamsku veronauku devet, a budističku jedan odsto.

Predstavnici ruskih verskih zajednica kažu da su iznenađeni Putinovom odlukom, ali i da je shvataju kao deo predizborne kampanje, prenosi VIA.

Štampa kritikuje podršku verskih lidera Putinu

Ruska štampa ironično danas piše o "vatrenoj i jednoglasnoj" podršci verskih zajednica u Rusiji premijeru Putinu, manje od mesec dana pred predsedničke izbore na kojima je on favorit.

"Verski poglavari učestvovali su u premijerovoj predizbornoj kampanji", naslov je Nezavisime gazete. "Veroispovesti su pohvalile Vladimira Putina", piše Komersant, čiji novinar navodi da je "impresioniran vatrenom i jednoglasom podrškom kandidatu" Putinu.

Ruski patrijarh Kiril izjavio je prilikom jučerašnjeg sastanka sa Putinom da je Rusija uspela da prevaziđe haos iz 1990-ih godina "zahvaljujući božijem čudu i uz učešće lidera zemlje".

"Jednom prilikom ste rekli da veslate kao rob na galiji. Slažem se. Osim što rob nije bio tako efikasan!", kazao je patrijarh.

Vrhovni rabin Rusije Berl Lazar zahvalio je Putinu na onome što je učinio za Jevreje. "Stabilnost je veoma važna za nas", kazao je rabin i kritikovao pripadnike jevrejske zajednice koji su učestvovali na protestu opozicije prošle subote.

"Hvala Bogu, integritet zemlje je očuvan. Treba reći da je to bilo moguće zahvaljujući vama", kazao je ruski muftija Talgat Tađudin.

Nevladine organizacije i blogeri pobunili su se i zbog uvođenja verskog obrazovanja u škole.

"Sve to će biti urađeno novcem iz doprinosa (Rusa), nezavisno od njihove verske pripadnosti ili mišljenja o ulozi religije u društvu", navodi nevladina organizacija Za ljudska prava, koja je kritikovala "neustavni" karakter tog obećanja.

"Putin želi da pretvori rusko stanovništvo u pobožne robove kako bi ostao na vlasti", piše bloger naskvozwatcher.

2024 © - Vesti online