Četvrtak 09.02.2012.
10:07
Srna

Nezakonito stopiranje istrage o Dobrovoljačkoj

Za koordinatora i šefa tog tima određena je Vesna Budimir, a članovi su bili tužilac Romano koji je radio na predmetu, te Dragan Čarlija, Andrej Stripoli, Aleksandar Faladžić, Željka Radovanović i Munib Halilović.

Foto: Ilustracija

Pre donošenja Romanove Naredbe o obustavljanju istrage tim je imao više sastanaka, a Čarlija, Faladžić i Radovanović su dostavili pisano mišljenje da u "predmetu Dobrovoljačka" postoje elementi krivičnog dela ratnog zločina. List navodi da odluka glavnog tužioca o formiranju tima nikad nije suspendovana, što znači da je Romano Naredbu o obustavljanju istrage doneo nezakonito.

"Odluka o formiranju tog tima ne može biti ukinuta, jer ona prestaje da važi samo po okončanju 'predmeta Dobrovoljačka'. Tim je morao da o svemu izvesti kolegijum tužilaca. Umesto toga, Romano je samoinicijativno doneo Naredbu o obustavljanju istrage oslanjajući se vjerovatno na izmenu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH koja je na snagu stupila 5. januara. Ali, bez obzira na tu izmenu, o `predmetu Dobrovoljačka` morao je da odlučuje stručni tim, a nikako nije mogao Romano sam", rekao je izvor iz Tužilaštva BiH.

MUP Pepublike Crpske u pritužbi na Naredbu o obustavljanju istrage zahteva da se od daljeg postupanja u predmetu izuzme tužilac Romano zbog nezakonitog i pristrasnog postupanja. Romano je 17. januara obustavio istragu u "slučaju Dobrovoljačka" protiv Ejupa Ganića i još 13 lica koji su osumnjičeni da su počinili ratni zločin.

U napadu na kolonu JNA, koja je prema dogovoru mirno napuštala Sarajevo, pripadnici Armije RBiH, TO i "Zelenih beretki" 2. i 3. maja po podacima MUP-a Crpske ubili su 42, ranili 73, a zarobili 215 vojnika.

2024 © - Vesti online