Četvrtak 09.02.2012.
09:13
Danas, Press

Ceca na Tviteru - skandal ili previd zakona?

Iako ''klasični“ zatvorenici moraju da traže posebnu dozvolu od uprave zatvora, istražnog sudije i sudije kako bi samo poslali pismo, Ražnatovićeva, koja korišćenjem ''Tvitera'' dobija mogućnost da komucinira sa celokupnom javnošću, time ipak ne krši zakon, jer zakonodavac nije predvideo takvu mogućnost, pišu beogradski mediji.

Koristi ''Tviter'' za komunikaciju sa javnošću: Svetlana Ražnatović

Zorana Vučičević iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kaže za ''Danas'' da Ražnatovićeva ima pravo na komunikaciju preko telefona, a samim tim i preko interneta.

Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, ističe da ukoliko zakonodavac nije predvideo ovu mogućnost, onda ni nema kršenja zakona.

- Otvaranjem naloga na Tviteru Ražnatovićeva ne krši pravila kućnog zatvora, jer u pravilniku nigde nije navedeno da je zabranjeno korišćenje interneta, a „ono što nije zabranjeno je dopušteno“ - precizira kriminolog Zlatko Nikolić.

Prema njegovim rečima, iako se u javnosti može steći pogrešna slika kako kućni zatvor u stvari nije prava kazna, realnost je drugačija.

- Kada bi bilo kog osuđenika zatvorili u Hajat i zabranili mu da izađe, da se viđa sa kim hoće, kad i koliko hoće, on bi patio, uskraćene su mu osnovne ljudske potrebe i samim tim on je kažnjen - objašnjava Nikolić.

Na pitanje da li je ovakva vrsta komunikacije jednaka organizovanju javnog skupa, Nikolić odgovara da će nadležni sigurno pratiti i reagovati ako dođe do zloupotreba.

Sagovornik ''Danasa'' objašnjava da svrha kazne nije da se osuđenik potpuno isključi iz društva u koje on mora da se vrati nakon izdržavanja kazne.

2024 © - Vesti online