Četvrtak 09.02.2012.
13:39
Ž. Marković - Vesti

Komšić štiti zločince

NE ŽELI DA SE ČUJE ISTINA: Željko Komšić
 

Najveće zasluge što ovaj važan dokument još uvek nije stupio na snagu ima predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić koji je prvo u novembru zaustavio potpisivanje, a danas, prema saznanjima "Vesti", na sve moguće načine opstruiše celu priču iako postoje svi preduslovi da se sporazum dva tužilaštva sklopi.

Nepotpisivanje dokumenta već je, po mišljenju mnogih, proizvelo veoma bitne posledice, a jedna od njih je i stopiranje istrage u slučaju Dobrovoljačka, što se možda ne bi dogodilo da je protokol sklopljen, jer bi u tom slučaju mnogobrojni dokazi iz Beograda bili prosleđeni u Sarajevo.
 

Podsetimo, reč je o Protokolu o saradnji i progonu počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, tehničkom sporazumu prema kome bi dva tužilaštva razmenjivala dokaze i sarađivala na ostalim poljima.

Da prepreka za potpisivanje nema, smatraju u Tužilaštvu BiH i Ministarstvu pravde ove zemlje, ali tako ne misli Komšić čije ponašanje je, kako naš list saznaje u Predsedništvu, nateralo na reakciju čak i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Petera Sorensena i američkog ambasadora u Sarajevu Patrika Muna. Oni su, doduše, vrlo suptilno i posredno poručili Komšiću da više ne ometa potpisivanje protokola.


- Posle svega što se događalo i Komšićevog zahteva da se protokol ne potpiše jer ga on smatra međudržavnim sporazumom, što se kosi sa zvaničnim tumačenjima, postalo je jasno da Tužilaštvo BiH sada ništa, iako to može, ne želi da uradi bez političkog miga. Taj mig treba da dođe iz Komšićevog kabineta - kaže izvor našeg lista iz Predsedništva BiH.
 

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović ocenjuje za "Vesti" da Komšiću i drugim političarima iz Sarajeva ne odgovara potpisivanje sporazuma jer bi to omogućilo procesuiranje odgovornih za zločine nad nekadašnjim vojnicima JNA na početku rata.

- To su uglavnom bili momci iz Srbije i otvaranje tih procesa sigurno bi izbilo Bošnjacima važan adut iz ruke što sada jeste priča da su oni žrtve, a Srbija agresor - kaže Velimirović.
 

Radmanović: Nema smetnji

 

Srpski član Predsedništva Nebojša Radmanović ocenio je krajem prošlog meseca, u pismu Tužilaštvu BiH da ovaj protokol ne predstavlja međunarodni ugovor koji podleže proceduri propisanoj za zaključenje međunarodnih sporazuma.


- Smatram da ne postoje formalno-pravne smetnje da Tužilaštvo BiH potpiše navedeni Protokol s nadležnim Tužilaštvom Republike Srbije - naveo je Radmanović.

2024 © - Vesti online