Četvrtak 09.02.2012.
13:04
N. Jokić - Vesti

Nestao ključni svedok trgovine organima

Altunu je 2008. godine pozlilo na prištinskom aerodromu posle operacije u klinici Medikus gde mu je izvađen bubreg, posle čega su istražni organi izvršili pretres u klinici i tako otvorili aferu poznatu pod imenom Medikus. Po rečima Ratela, Altun je nestao ubrzo pošto je pronađen na aerodromu i dan-danas se vodi kao nestalo lice.

Donatoru 15.000 evra


Optužnica kaže da je reč o mreži trgovine organima, da su donatori "regrutovani" u Evropi i u centralnoj Aziji. Navodi se da su primaoci organa plaćali i do 100 hiljada evra za jednu hiruršku intervenciju, dok su davaocima obećavane sume od oko 15.000 evra. Prema rečima Ratela, dvadesetak davalaca nikada nije isplaćeno.

- On je sasvim sigurno naš najvažniji svedok i moram da ga pronađem, insistirao je tužilac u razgovoru za AFP.

Ratel je rekao da za sada nema dokaza koji bi ukazivali na vezu između afere "Medikus" i izveštaja Dika Martija o navodnoj trgovini organima srpskih i albanskih zarobljenika na Kosovu i Albaniji 1999. godine, neposredno po ulasku NATO-a.
 

Ratel kaže da je Euleksovo tužilaštvo pozvalo na saradnju više zemalja među kojima Rusiju, Izrael, Ukrajinu i Tursku "kako bi hitno pomogli u identifikovanju i nalaženju žrtava - davalaca organa".

- Euleks računa takođe na pomoć Kanade, Nemačke i Velike Britanije, dodao je Ratel i upozorio da je od ključnog značaja za tužilaštvo da raspolaže svedočenjima.
Euleks je u Prištini podigao optužnicu protiv sedmoro lica zbog organizovanog kriminala i ilegalne medicinske prakse. Svi optuženi su sa Kosova - šestorica su lekari, a jedan - Ilir Rečaj - je visoki funkcioner u zdravstvu Kosova.

Sva sedmorica optuženih izjasnili su se kao nevini i odbacili pred sudom sve tačke optužnice. "Mozak" kriminalne mreže je turski lekar Jusuf Erčin Sonmez kojeg su turski mediji prozvali "Frankeštajn". On je osumnjičen da je vodio hirurške intervencije u klinici Medikus u Prištini. Njegov saučesnik, izraelski državljanin, Moše Harel, optužen je da je "regrutovao davaoce" i organizovao njihova putovanja za Prištinu.

Harel je još u besktvu, tužilac Ratel kaže da je Turskoj prosledio dosije o dr Sonmazu koji je u svojoj zemlji već hapšen.

2024 © - Vesti online