Subota 09.01.2010.
10:31 >> 10:41h
Seecult

Evropske prestonice kulture 2010.

Program “evropske prestonice kulture 2010” u Esenu i rurskoj oblasti zvanično će početi 9. januara, uz direktan prenos na nemačkoj televiziji, a dan kasnije i Pečuj će zvanično postati “evropska prestonica kulture 2010”, dok program u Istanbulu počinje 16. januara.

Mađari su pripremili raznovrstan program na javnim prostorima širom grada, uključujući karneval i pozorišne predstave, interaktivne zidove i projekcije na različitim lokacijama, svetlosne spektakle...

U Istanbulu su takođe najavljeni mnogobrojni događaji - izložbe vizuelnih umetnosti, edukativni programi, simpozijumi, književne i muzičke večeri...

Izbor

 

Savet ministara Evropske unije nominuje svake godine dva grada za titulu “evropske prestonice kulture”, a ove godine izuzetno ih je tri.


Izbor podrazumeva striktnu proceduru na osnovu kriterijuma koji se odnose na evropsku dimenziju planiranih događaja, koji treba da odraze evropsko kulturno bogatstvo i različitost, kao i na učešće građana u tim programima.

Povodom 25-godišnjice od prvog proglašenja “evropskih prestonica kulture” 1985. godine, kada je taj status dobila Atina, Evropska komisija će 23. i 24. marta biti domaćin svečanog obeležavanja tog jubileja i strateške konferencije na kojoj će biti razmotreni rezultati u protekle dve i po decenije.

Konferenciju će otvoriti predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i bivši francuski ministar kulture Žak Lang, jedan od pokretača ideje o “evropskim prestonicama kulture” sa pokojnom Melinom Merkuri, glumicom i bivšom grčkom ministarkom kulture.

Strateška konferencija biće održana 24. marta, a otvorena je kako za prošle i sadašnje “evropske prestonice kulture”, tako i za buduće kandidate, najavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Maribor, evropska prestonica kulture 2012.

Najavljeno je i da će od 2010. godine biti ustanovljena nova procedura za izbor budućih “evropskih prestonica kulture”, a do tada će tu prestižnu titulu poneti 2011. godine gradovi Turku u Finskoj i Talin u Estoniji, a 2012. Gimaraeš u Portugalu i Maribor u Sloveniji.

Marsej u Francuskoj i Košice u Slovačkoj biće “evropske prestonice kulture” 2013. godine.

2024 © - Vesti online