Subota 09.01.2010.
09:50
Seecult

"Sveti Georgije" premijerno u Zagrebu

“Aždaha” je potresna priča o srpskom mentalitetu i učešću u Prvom svetskom ratu, s paralelama sa skorašnjom istorijom 90-ih na prostoru bivše Jugoslavije i antiratnom porukom za 21. vek.

Zvezde


U filmu igraju i Milena Dravić, Dragan Nikolić, Bojan Žirović, Boris Milivojević, Mladen Andrejević, Srđan Timarov, Slobodan Ninković, Goran Jevtić, Branislav Zeremski, Ljubomir Bandović, Srđan Miletić…

Iako je radnja smeštena u vreme Prvog svetskog rata, kada je Srbija izgubila gotovo 50 odsto muškog stanovništva, film “Sveti Georgije ubiva aždahu”, podseća i na nedavnu prošlost na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući nerealne i od naroda otuđene ratne vođe, težak položaj ratnih invalida, ratnu siročad i šverc kao jedini isplativi biznis.

Kao i druga Kovačevićeva dela, i film “Sveti Georgije” odlikuju crnohumorni opisi mentaliteta i životnih situacija, a radnja se događa u selu na obali Save - prirodnoj granici tadašnje Srbije sa moćnom Austro-Ugarskom, čije stanovništvo čine telesno sposobni seljani, potencijalni vojni regruti, i veterani koji su u balkanskim ratovima ostali invalidi.

"Odmori, Srbijo!"

 

Uoči beogradske premijere u martu prošle godine, Kovačević je izrazio nadu da će vlasti “shvatiti da bi bilo u redu da Srbija u 21. veku ne ratuje, da odmori bar jedan vek”.


Dodao je i da je, nezavisno od globalnih političkih okolnosti, ubeđen da Srbija neće više ratovati, “osim ako neko ne želi da ono što je malo preostalo potpuno uništi”.

Još uoči “velikog rata”, invalidi su podozrivi prema telesno sposobnim seljanima, a po odlasku na front počinju da se brinu za žene i sestre kod kuće, koje su ostale sa ratnim “škartom”. Umesto očekivanog pojačanja, srpska komanda, da bi sprečila pobunu, šalje invalide na front.

Drama “Sveti Georgije ubiva aaždahu” igrana je u pozorištima u Beogradu (Atelje 212) i Novom Sadu (SNP), a zasnovana je na istinitim događajima koje je Kovačević čuo od svog dede, svedoka balkanskih i dva svetska rata.

Reditelj Dragojević, poznat po filmovima “Mi nismo anđeli”, “Lepa sela lepo gore” i “Rane”, pokušao je prvi put da snimi “Svetog Georgija” još pre deset godina, ali je osujećen NATO bombardovanjem.

2024 © - Vesti online