Utorak 07.02.2012.
20:08
Beta

Ko je kriv za situaciju na Kosmetu?

Odbornici opozicije su odbacili i vladin tromesečni izveštaj o Kosovu koji je bio na dnevnom redu tvrdeći da je "nepotpun i nejasan" i da je dokaz, kako su naveli, štetne politike Vlade Srbije u južnoj pokrajini.

Opozicija i vlast nastavili sa međusobnim optužbama na sednici Odbora Skupštine za Kosovo i Metohiju
 

Odbornici Srpske radikalne stranke, Nove Srbije i Demokratske stranke Srbije su glasanjem odlučili da ne prihvate izveštaj vlade o merama koje je preduzela u protekla tri meseca radi stabilizovanja situacije u pokrajini, uprkos tome što su poslanici vlasti ukazivali da se prema poslovniku o izveštaju ne može glasati već da ga Odbor "samo prima k znanju".

Vladin izveštaj su kritikovali Nemanja Šarović iz SRS-a i Slobodan Samardžić iz DSS-a, koji su tvrdili da je štetan i protiv interesa Srba u južnoj pokrajini.

"Izveštaj je politički pamflet. Rezultat Vlade Srbije je propast i odustajanje od suvereniteta i integriteta Srbije", rekao je Šarović. Samardžić je kritikovao vladu da, kako je rekao, ne brani teritoriju Kosova i Metohije već da nastoji da Srbima u pokrajini obezbedi prava manjina.

"Tadićev plan govori o pravima manjina, a ne o odbrani teritorija", rekao je on govoreći o planu predsednika države Borisa Tadića o Kosovu i Metohiji. I Šarović i Samardžić su podržali nameru lokalnih vlasti na severu Kosova da održe referendum na kome bi se građani izjasnili da li prihvataju kosovske institucije.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović odbacio je optužbe opozicije, tvrdeći da nema nijednog argumenta za krtikovanje vladine politike već da opozicija samo "blati" vlast.

"Nema konkretnih zamerki izveštaju", rekao je Bogdanović i naveo da je vlada iznela stav da je referendum na severu Kosova nepotreban, ali je negirao tvrdnje opozicije da Vlada Srbije vodi kampanju protiv onih koji ga organizuju.

I ova sednica Odbora za Kosovo i Metohiju je protekla u međusobnim optužbama vlasti i opozicije ko je odgovoran za tešku situaciju u pokrajini.

2024 © - Vesti online