Utorak 07.02.2012.
21:33

Stvorena najtoplija stvar na Zemlji!

Svetski rendgenski laser
 

Više temperature od te mogu se naći samo u središtu Sunca ili nuklearnih eksplozija. Ali fizičari ističu da cilj njihovog eksperimenta nije bilo postizanje rekorda, već istraživanje posledice koje će uzrokovati tako visoka temperatura.

Naime, tim nastoji proučiti ponašanje različitih plazmi – gasova s podjednakim brojem elektrona i pozitivnih jona koji, za razliku od ostalih gasova, provode struju i reaguju na magnetska polja.

"Imali smo već podatke o ponašanju jednog ekstrema plazme, tzv. retke plazme – materije koja je toliko difuzna da ju je teško otkriti u vakuumu", rekao je fizičar Ričard Li koji je radio na eksperimentima u SLAC National Accelerator Laboratory u San Mateu u Kaliforniji.

Prema izveštaju predstavljenom u časopisu Nature, tim je zagrejao aluminijum pomoću tzv. Linac Coherent Light Sourcea (LCLS), uređaja koji može velikom brzinom ispaljivati najmoćnije pulseve rendgenskih zraka na svetu. Tajna njihove snage krije se u činjenici da LCLS može koncentrirati zrake na površini tri puta manjoj od krvne stanice.

Obilje prikupljenih podataka trebalo bi pomoći astrofizičarima da bolje razumeju procese koji se odvijaju u Suncu i plinovitim divovima poput Jupitera. Ali od njih bi koristi mogli da imaju i naučnici koji pokušavaju da stvore fuzijske reaktore, odnosno kontrolisanu fuziju koja je sveti gral zagovornika čiste energije. Na primer, National Ignition Facility u Livermoreu u Kaliforniji nastoji laserima stvoriti plazmu i u njoj pokrenuti fuziju - proces u kojem se pri visokoj temperaturi i pritisku spaja više atomskih jezgara i oslobađa energija. Proces fuzije odvija se u središtu Sunca i izvor je njegove goleme topline.

2024 © - Vesti online