Utorak 07.02.2012.
13:32
Beta

Budući predsednik Kine ide da se predstavi u SAD

Poznavaoci Sijevog rada ističu njegovu otvorenost, umeće procenjivanja i stvaranja ličnih kontakara, kao i veliko samopouzdanje
 

Povrh toga, Si će posetiti porodice koje su ga ugostile 1985. godine u gradu Muskatin u Ajovi, kada je došao u SAD predvodeći delegaciju čiji je zadatak bio da prouči nove tehnike svinjogojstva.


Si, čija kćer studira na Harvardu, ove godine će postati šef vladajuće Komunističke partije Kine, što je korak ka preuzimanju funkcije predsednika države.


U razgovorima i obraćanjima javnosti u SAD, koje uključuje sastanak sa Barakom Obamom 14. februara, Si će nastojati da uveri američku javnost da Peking i Vašington nastavljaju da teže zdravim odnosima, uprkos povremenim turbulencijama.


Si (58) će se, kad bude došao na vlast, suočiti s delikatnim zadacima kao što je održavanje stope kineskog razvoja u okolnostima globalne finansijske nesigurnosti, smanjenog broja resursa, ekološke krize i tinjajućih socijalnih nemira, naročito međuetničkih u zapadnim oblastima Sinđijang i Tibet. Za budućeg lidera Kine određen je 2007. godine.


Pokazao se kao sposoban da suzbija svoja viđenja i izbegava antagonizme između različitih grana i klika u Komunističkoj partiji Kine. Poznavaoci Sijevog rada ističu njegovu otvorenost, umeće procenjivanja i stvaranja ličnih kontakara, kao i veliko samopouzdanje.


Bivši državni sekretar Henri Kisindžer prošle godine ga je opisao kao "mnogo jasnijeg" u odnosu na dosadašnje kineske lidere, a potpredsednik SAD Džozef Bajdern kao "otvorenog i iskrenog".

2024 © - Vesti online