Utorak 07.02.2012.
06:07
Blic

Francuski ministar: Naša civilizacija vrednija od drugih

Ksenofobične izjave ili predizborna kampanja: Klod Gean
 


Gean je, međutim, odbio u intervjuu za Figaro da povuče svoje reči, potvrdivši da ih je izgovorio u subotu na sastanku desničarskog podmlatka u francuskom parlamentu i nazivajući svoje gledište "razumnim".
 

"Očigledno je primetiti da nemaju sve civilizacije istu vrednost kada se radi o humanističkim vrlinama poput naših", rekao je Gean.

On je ocenio da nije istupio iz svog domena kada je razmatrao strane civilizacije.
 

"Ko može da dovede u pitanje da postoje razlike u vrednosti između civilizacija koje favorizuju demokratiju, štite individualne slobode... promovišu prava žena, i civilizacija koje prihvataju tiraniju, ne pridaju značaj slobodama i ne poštuju jednaka prava između muškaraca i žena", rekao je Gean.

Rivalski socijalisti optužuju Geana, koji je iz redova konzervativne Unije za narodni pokret (UMP) francuskog predsednika Nikole Sarkozija, da su na njegovoj meti muslimani i islam i da želi da svojim izjavama primami birače krajnje desnice da glasaju na predstojećim predsedničkim izborima u aprilu i maju za kandidata UMP.
 

Šef kampanje kandidata Socijalističke partije Fransoa Olanda za predsednika, Pjer Moskovici, nazvao je Geanove komentare "unapred smišljenim, namernim i samosvesnim gestom" čiji cilj je da se izgrade "mostovi između desnice i ekstremne desnice".

I drugi socijalistički političari opisali su Geanove komentare kao lov čiji cilj je da se birači iz ultradesničarskog Nacionalnog fronta upecaju u konzervativni Sarkozijev UMP.

Gean je prošlog marta izazvao slične kontroverze kada je govoreći o imigraciji rekao da "Francuzi ponekad imaju osećaj kao da više nisu u sopstvenoj kući".

2024 © - Vesti online