Petak 08.01.2010.
23:27
Tanjug

Ambasadori kritikuju vladu RS

Zgrada Vlade Republike srpske
 

Ambasadori Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Španije kao predsedavajuće EU, delegacije EU i Turske koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije, "snažno su podržali mere i odluke Visokog predstavnika", kao i mogućnost da on upotrebi ovlašćenja kako bi osigurao puno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

 

U saopštenju je takođe upozoreno da je u junu 2009, Upravni odbor PIC podsetio vlasti i lidere političkih stranaka, da je BiH međunarodno priznata suverena država čiji se teritorijalni integritet garantuje Opštim okvirnim sporazumom za mir (GFAP).

Svako osporavanje osnovnih elemenata GFAP smatra se neprihvatljivim, uključujući i jednostrane radnje usmerene na ugrožavanje ustavnog poretka BiH, navedeno je u saopštenju.

Ambasadori koji su predstavnici samo nekih država-članica Saveta za primenu mira (PIC) takođe su podsetili da je svaki pokušaj podrivanja mandata Visokog predstavnika, definisanog Aneksom 10, Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995, neprihvatljiv.

Visoki predstavnik je jasno stavio do znanja da se stavovima Vlade RS od 14. decembra 2009. i zaključcima Narodne skupštine RS od 28. decembra 2009. krši Dejtonski mirovni sporazum.

PIC je ukazao vlastima RS da njihova tumačenja Mirovnog sporazuma ne mogu biti zamena za tumačenja Visokog predstavnika.

Takođe je poručeno vlastima srpskog entiteta da je prema Dejtonskom sporazumu Visoki predstavnik konačni autoritet u regionu za tumačenje civilne primene Mirovnog ugovora.

Vlada RS mora poštovati Dejtonski mirovni sporazum u celosti i ne sme osporavati mere koje je preduzeo Visoki predstavnik, poručili su ambasadori.

Upravni odbor PIC će konstantno pratiti situaciju, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

2024 © - Vesti online