Ponedeljak 06.02.2012.
21:50
Beta, Vestionline

Bujanovac: Brišu "srpske" ulice

Većina albanskih odbornika u Skupštini opštine Bujanovac usvojila predlog za promenu naziva ulica u tom gradu: Opština Bujanovac
 

"Nisu srpske partije izašle iz vladajuće koalicije sa albanskim partijama, ali je sasvim sigurno da nakon ovoga suštinski ništa neće biti isto i neće biti saradnje kao pre", rekao je Milković, koji je i član grupe građana "Stojanča Arsić" koja učestvuje u vladajućoj koaliciji sa albanskim partijama.

Albanski odbornici su većinski izglasali promenu naziva više ulica, među kojima su i ulice Stepe Stepanovića, Vojvode Radomira Putnika, Cara Lazara, Carice Milice, Vojvode Mišića, Dimitrija Tucovića, Dositeja Obradovića, Svetozara Markovića i drugih velikana iz srpske istorije, nauke, prosvete i kulture.

Ulicu dobija i terorista?

Ubuduće bi te ulice trebalo da nose imena: Redžep Hasani, Ljam Breznica, Naim i Sami Frašeri, Idriz Seferi i drugih albanskih književnika i boraca, kako je navedeno, za albansko budjenje.

Ulicu će u Bujanovcu dobiti i Fatmir Ibiši iz Gnjilana, pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa, koji je februara 2000. godine kod sela Končulj, sa terorističkom grupom izveo bombaški napad na policijsko vozilo MUP-a Srbije, kada je jedan policajac ubijen, a tri teško ranjena.

Pod znakom pitanja je da li će promeniti naziv i centralni gradski trg, koji sada nosi ime vođe Prvog srpskog ustanka, Karađorđa Petrovića. Novi potencijalni naziv trga je Trg Skenderbega. O ovoj odluci Skupštine opštine Bujanovac, konačan sud daće nadležna komisija Ministarstva za državnu upravu, lokalnu samoupravu, ljudska i manjinska prava.

"Albanske političke partije su na vlasti u Bujanovcu već 11 godina, a kako nema opipljivih rezultata izvukli su temu promene naziva ulica, što je izazvalo tenzije, ali svakako neće stvoriti nova radna mesta", rekao je Milković.

Kako je naveo, predlog promene naziva ulica koje je danas usvojila Skupština opštine Bujanovac, većinom glasova odbornika albanskih političkih partija, biće poslat na verifikaciju Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, bez čije saglasnosti nazivi ne mogu biti promenjeni.

2024 © - Vesti online