Ponedeljak 06.02.2012.
19:59
24sata.rs

Sprema se za skok sa ivice svemira

Feliks Baumgarten među oblacima
 

On planira da skoči iz balona ispunjenog helijumom, koji se koristi za prikupljanje informacija o vremenskim uslovima u atmosferi.


Procenjuje se da će mu za ceo let biti potrebno 10 minuta, budući da će se kretati brzinom od 690 milja na sat. Bomgartner neće otvarati padobran dok se ne nađe na otprilike 1.500 metara od zemlje, a moraće da nosi astronautsko odelo i boce sa kiseonikom kako bi preživeo.


Njegov tim očekuje da će u toku ove nedelje i zvanično objaviti da će se skok desiti u avgustu iznad Nju Meksika. Feliks će pre toga imati dva probna skoka u narednim mesecima, koje će sponzorisati Red Bul.

Do ovog skoka je inače trebalo da dođe prošle godine, kada je Feliksov izazivač Daniel Hogan tvrdio da je ovaj podvig njegova ideja, ali kako je on u međuvremenu odustao, došao je red na Feliksa.


On se nada da će oboriti četiri svetska rekorda u sledećim kategorijama: slobodan pad sa najviše visine, najviši let balona sa ljudskom posadom, najduže rastojanje pređeno pri slobodnom padu i najbrži slobodan pad.


Ovaj Austrijanac je već rekorder u padobranskom skoku sa najniže tačke - 29 metara, koji je postigao pri skoku sa statue Hrista Spasitelja u Rio de Ženeiru i najvišem skoku - od kada je skočio sa visine od 450 metara sa Petronas kula bliznakinja, u Kuala Lumpuru. Feliks je takođe 2003. godine postao prva osoba koja je letela iznad La Manša.


Trenutni svetski rekord koji Feliks planira da obori u avgustu, postavio je 1960. pukovnik Američkog ratnog vazduhoplovstva Džo Kitindžer, koji je skočio iz balona sa visine od 30 kilometara.

2024 © - Vesti online