Petak 08.01.2010.
21:29
Vestionline

Prodaje se Bugati koji je 70 godina stajao na dnu jezera

Posle 70 godina Bugati ugledao svetlost dana
 
Priča o ljutitom cariniku kome je bilo naređeno da uništi Bugati, a on je izabrao jeftiniju varijantu, pa je automobil gurnuo u jezero Magiore u blizini grada Askone, postala je prava legenda.

Želeći da ispita da li je ta priča zaista istinita jedan strastveni ronilac 1967. godine kreće u potragu i otkriva ovaj retki Bugati na dnu jezera. Svi članovi ronilačkog kluba su bili odmah upoznati s otkrićem, pa su često posećivali automobil, međutim, tek prošle godine odlučili su da izvuku automobil, prodaju ga i dobijeni novac daju u humanitarne svrhe.

Bugati je proizveden 1925. godine u Italiji i prvi put je bio registrovan u Francuskoj.

U Švajcarsku je dovezen 1930. godine, međutim nikada nije bila plaćena uvozna taksa, pa su carinici odlučili da unište automobil, odnosno da ga bace u jezero.

 

Nakon što je automobil izvučen utvrđeno je da u gumama automobila još uvek ima vazduha, a da je originalna plava boja Bugatija još očuvana na karoseriji.

 

Veruje se da se 20 odsto ovog automobila može spasiti i da će kolekcionari i muzeji želeti da kupe delove Bugatija.


"Na aukcijama su se često nalazili automobili koji su godinama skrivani po garažama, međutim nikada nije bio u ponudi automobil koji je 70 godina proveo na dnu jezera“, kazao je Džejms Knajt iz jedne aukcijske kuće u Švajcarskoj.

Automobil će se naći na aukciji 23. januara na sajmu retro-automobila u Francuskoj.


2024 © - Vesti online