Ponedeljak 06.02.2012.
17:42
Beta

Konuzinu Orden Svetog Save

Patrijarh Irinej uručuje orden Konuzinu
 

"Odlikovanje vidim kao potvrdu našeg zajedničkog razumevanja visokog nivoa svestranih odnosa Rusije i Srbije, dveju sestrinskih pravoslavnih crkava, bratskih naroda naših zemalja", rekao je Konuzin na svečanosti u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu.

Uručujući odlikovanje, patrijarh Irinej je kazao da mu je drago što u ime Crkve Konuzinu predaje "najveće odlikovanje za sve što on čini za srpski narod i srpsku crkvu" u zemlji i svetu.

On je naglasio važnost Konuzinove humanitarne delatnosti na Kosovu, gde je, kako je rekao, pomoć najpotrebnija.

Konuzin je ocenio da su Rusija i Srbija "dostigle najviši nivo saradnje u najrazličitijim sferama odnosa", i izrazio očekivanje da će bilaterelni odnosi dve zemlje "nastaviti da kontinuirano jačaju".

"Zainteresovani smo za stabilnu, prosperitetnu nezavisnu Srbiju koja će uživati veliki ugled u svetu", naglasio je ruski ambasador.

On je kazao da se odnosi Srbije i Rusije u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i tehnike "uspešno razvijaju".

"Ali ne teče sve bez problema. Potrebno je jačati humanitarne kontakte, kao i komunikaciju uzmeđu društvenih organizacija, NVO, omladine", rekao je Konuzin.

Ruski ambasador je rekao da je Rusija zabrinuta "zbog informacija o ukidanju časova ruskog jezika po školama".

"Pitanja očuvanja zajedničkih kulturno-istorijskog nasleđa rešavaju se sporo. I biznis projekti nisu uvek onoliko uspešni koliko bismo želeli. Spremni smo da zajedno prevazilazimo postojeće teškoće", rekao je on.

Svečanosti su pored visokih predstavnika ruske ambasade i Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, ministar obrazovanja Žarko Obradović, predsednici Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke, Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić, član Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, i predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smailović.

2024 © - Vesti online