Ponedeljak 06.02.2012.
14:58
RTS

Zemlja na Kosmetu opasno zatrovana

Zatrovan lanac ishrane koji potiče sa kosovskih njiva i livada

Obradivo poljoprivredno zemljište na Kosovu je zatrovano, pa proizvodi uzgajani na njemu mogu biti smrtonosni po građane koji se njima hrane, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije, prenosi prištinski list "Ekspres".

Izveštaj Evropske komisije pod nazivom "Dalja podrška korišćenju zemljišta", završen je u januaru ove godine, a obuhvatio je istraživanje zagađenosti poljoprivrednog zemljišta pod nadzorom profesora Volfgang Spijra.


U izveštaju piše da konzumiranje voća, povrća, mesa ili mlečnih proizvoda, putera i sira kojima se hrane stanovnici Kosmeta može da ima smrtonosne posledice.


"Rezultati napravljenih analiza su alarmantni tako da se preporučuje da se oni verifikuju što pre i proslede na dalje ispitivanje kako bi se izbegli eventualni socijalni nemiri", piše prištinski list.


Izveštaj je potvrdio kontaminaciju poljoprivrednog zemljišta preko dozvoljenih maksimuma teškim metalima, a posebno hromom, niklom, olovom, cinkom i arsenikom. Visoka koncentracija tih zagađivača je na čitavom KiM.


"Zagađene površine koriste se za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda za lanac ishrane ljudi. Moguće je da ti proizvodi sadrže takvu koncentraciju zagađivača koja može imati negativne posledice, pa dovesti i do smrtnog ishoda", navodi se u izveštaju.

2024 © - Vesti online