Petak 08.01.2010.
17:33
Tanjug

Ljajić: Oko Sandžaka je izbio nesporazum

Ljajić je u intervjuu Dnevnom avazu ocenio da je do nesporazuma došlo, jer je Statistički zavod Srbije, ne vodeći računa o političkom dogovoru, pripremio prvobitnu verziju Uredbe o podeli Srbije na sedam statističkih regiona.

„Mi to iskreno nismo ni gledali, jer smo verovali na reč. Dogovor je bio postignut i nema potrebe da se sumnja u to. Ja sam razgovarao i sa koalicionim partnerima i oni su izrazili čuđenje“, rekao je Ljajić.

Ljajić je predočio da je uslov koalicionim partnerima da njegova stranka glasa za Zakon o regionalnom razvoju bio da sve sandžačke opštine budu u jednom regionu.

"Hteli smo na taj način pokazati da su u pitanju privredni, ekonomski, saobraćajni i drugi razlozi, pre nego politički. Tada nam se izašlo u susret“, objasnio je Ljajić.

On navodi da se ne radi o političkim, niti administrativnim, već o statističkim regionima, čiji je osnovni cilj da obezbede ravnomeran regionalni razvoj i da se privuku sredstva Evropske unije za regionalni razvoj Srbije.

Na pitanje Dnevnog avaza postoji li osnov za sumnju da se statističkim regijama na mala vrata uvodi definitivna podela Sandžaka, Ljajić je odbacio tu mogućnost i konstatovao da je Sandžak već podeljen.

I pre je bio podeljen. Mi to sada ispravljamo, rekao je Ljajić.

"Mi smo mala zajednica u Srbiji i pokušavamo političkim i demokratskim sredstvima doći do pune ravnopravnosti za svakoga ko živi u Srbiji, a posebno za Bošnjake, malu zajednicu od 150 hiljada ljudi“, dodao je Ljajić.

2024 © - Vesti online