Ponedeljak 06.02.2012.
10:04
Srna

Britanska kraljica već 60 godina na tronu

Mlada kraljica u Ujedinjenim nacijama

Kraljica je u poruci naciji rekla da je "duboko dirnuta" podrškom koju je dobila za svoj dijamantski jubilej.

"Želim da zahvalim za veliku podršku i ohrabrenje koje ste pružili meni i princu Filipu tokom proteklih godina i da vam kažem da smo bili dirnuti velikim brojem ljubaznih poruka za dijamantski jubilej", preneo je BBC.

Ona je dodala da će ovaj jubilej poslužiti da podseti na snagu zajedništva i snage porodice, prijateljstva i dobrosusedskih odnosa.

Jubilej će označiti nekoliko događaja, sa centralnim proslavama planiranim za jun.

Kraljica Elizabeta Druga (85) dan stupanja na presto 6. februar obično obeležava privatno, jer je to tužna godišnjica smrti njenog oca Džordža VI koji je umro na današnji dan 1952. godine, ali će ove godine imati dva događaja u Norfolku.

Ona će posetiti gradsku većnicu i predškolsku ustanovu u Dersingemu. Očekuje se da će doći dosta ljudi da pozdravi kraljicu uprkos hladnom vremenu. Planirano je i ispaljivanje svečanog 41 plotuna u Hajd parku u Londonu, posle čega će uslediti paljba 62 plotuna u londonskom Taueru.

Tokom svoje vladavine kraljica Elizabeta II sarađivala je sa 11 premijera, a trenutni – Dejvid Kameron je 12. On je pohvalio njenu "fantastičnu službu", nazivajući je "izvorom mudrosti i kontinuiteta".

Povodom dijamantskog jubileja Bakingemska palata objaviće niz zvaničnih prikaza monarha - kao što su poštanske marke, kovanice i novčanice.

2024 © - Vesti online