Ponedeljak 06.02.2012.
07:49
Novi magazin

Tužilac EULEX-a bio u Kušnerovom timu

Džon Klint Vilijamson

Domaći pravni stručnjaci upućeni u rad Vilijamsona ocenjuju ipak da je on nemilosrdan tužilac od koga očekuju objektivnu istragu.

EU je postavila Vilijamsona za glavnog tužioca istražne jedinice, pošto je Dik Marti decembra 2010. objavio izveštaj o "žutoj kući", u kojem optužuje borce tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, odnosno njene Dreničke grupe koja je lojalna Hašimu Tačiju, da su trgovali organima zarobljenih Srba i nelojalnih Albanaca.

Bivša haška tužiteljka Karla del Ponte nedavno je otkrila da su NATO i UNMIK stopirali istragu o trgovini ljudskim organima i da zna ko je uništio dokaze, ali da to mora da saopšti njen naslednik Serž Bramerc. Haški tužilac je uzvratio da su dokazi uništeni 2005. godine, u Karlino vreme.

Bivši predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je da je arhiva o zločinima u "žutoj kući" završila kod Kušnera.

Penzionisani general i komandant oružanih snaga SRJ na KiM devedesetih Božidar Delić tvrdi da je u vreme Kušnera izvršeno najviše kidnapovanja kosovskih Srba i trgovine njihovim organima, a "deceniju posle za tužioca se postavlja njegov najbliži saradnik".

Pročitajte još:

Vilijamson učestvovao u istragama protiv Miloševića i Arkana

2024 © - Vesti online