Nedelja 05.02.2012.
19:32
Beta

Ko može, neka dođe na posao; većina škola neće raditi

Foto: Ilustracija

"Rad u zatvorenom prostoru se može obavljati, naravno, u zavisnosti da li se može doći do radnog mesta", kazala je Božić-Trefalt agenciji Beta i dodala da nije moguće izdati naredbu o prestanku obavljanja svih poslova.

Trefalt je dodala da poslodavci, ipak, mogu da odluče i da prekinu sa radom, ukoliko, zaposleni ne mogu da stignu do radnog mesta, ili radi uštede energije.

Prema njenim rečima, u vanrednoj situaciji moraju se obavljati i oni poslovi na otvorenom, koji su od elementarne važnosti, a poslodavac je dužan da obezbedi posebne uslove za to.

"Sneg se mora rašćišćavati, a i javni gradski prevoz treba da funkcioniše u okviru mogućnosti", kazala je Trefalt i dodala da bi poslodavci u takvim situacijama trebalo da drugačije organizuju rad, omoguće kraće smene, obezbede zaštitnu opremu i tople napitke.

Vlada Srbije donela je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele zemlje.


Većina škola neće raditi naredne nedelje

Većina osnovnih i srednjih škola u Srbiji naredne nedelje neće raditi, u skladu sa preporukom Ministarstva prosvete i nauke da se nastava ne održava zbog izuzetno loših vremenskih uslova, bezbednosti dece i uštede energenata.

Ministar prosvete Žarko Obradović saopštio je da je najveći broj obrazovnih ustanova odlučio da postupi po toj preporuci, a u pripremi je plan nadoknade časova koji će biti propušteni zbog vremenskih neprilika.

U Beogradu neće biti nastave, ali će u osnovnim školama biti organizovana dežurstva u produženim boravcima za đake od prvog do četvrtog razreda.

Škole neće raditi ni u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Beloj Palanci i Babušnici, dok prekida nastave neće biti u Ložnici, Pirotu i Dimitrovgradu.

Fakultetima je preporučeno da odlože ispite koji su planirani za sledecu nedelju ili grupišu polaganja u jednom danu, a da predškolske ustanove rade najmanjim mogućim kapacitetom.

2024 © - Vesti online