Nedelja 05.02.2012.
18:52
Srna

Srbiji ne preti restrikcija gasa

Imamo gasa i za pomoć komšijama

"Trenutno u potpunosti gasom iz skladišta Banatski Dvor supstituišemo nešto umanjene isporuke gasa iz pravca Beregova. Ukoliko ne bude nekih ozbiljnijih havarija, svi potrošači će redovno dobijati dovoljne količine gasa, čak i Termoelektrana - Toplana (TE-TO) u Novom Sadu koja proizvodi električnu energiju", rekao je Bajatović.


On je dodao da se iz skladišta gasa u Banatskom Dvoru ovih dana dnevno povlači oko četiri miliona kubnih metara gasa.


"Iz domaće proizvodnje računamo na još milion kubika, dok se iz skladišta u Mađarskoj uvozi oko dva miliona kubika iz kvote koja je još lani rezervisana", rekao je Bajatović.


On kaže da je energetska slika takva da je "Srbijagas" juče mogao da pomogne i Sarajevu kojem je upućena potrebna količina gasa, jer je grad bio na ivici da potpuno ostane bez tog energenta.


Prema rečima direktora "Srbijagasa", Srbija neće osetiti ni posledice nove "gasne krize" koja ponovo potresa Evropu.


"Kad dođu ovakve zime svi politički argumenti padaju u vodu i ostaje samo jedan: da li gasa ima ili nema. To moramo da shvatimo i mi u Srbiji, a ne da na sve zaboravimo kada prođu zima i kriza snabdevanja. Stoga moramo nastaviti da radimo na izgradnji druge faze Banatskog Dvora i na novom skladištu u Srpskom Itebeju i da se što pre realizuje projekat Južni tok. Naprosto, što više novih izvora gasa, to veća sigurnost snabdevanja", poručio je na kraju Bajatović.

2024 © - Vesti online