Ponedeljak 06.02.2012.
08:00
RTS

Bol u mišićima najbolje leči masaža

Prava masaža neprocenljiva za organizam

Umirujuća masaža delotvornija je kod smanjenja upalnih procesa i opuštanja bolnih mišića od lekova, pokazala su nedavna istraživanja koja su sproveli kanadski stručnjaci.

Genetskom analizom uzorka mišićnog tkiva, uzetog od volontera koji redovno vežbaju na biciklu naučnici su došli do takvog zaključka. Uzorci su uzeti s obe noge ispitanika, pola sata pre i dva i po sata posle vežbanja, s tim što su fizioterapeuti masirali jednu nogu, a drugu ne.

Rezultati su pokazali da masirana noga ima pojačan nivo citokina, molekula imunološkog sistema koji olakšava upalne procese. Naučnici veruju da bi adekvatna masaža mogla da zameni protivupalne lekove, jer ima efikasnije dejstvo.

"Korist od masaže mogu imati osobe svih starosnih grupa, a posebno oni u poznijim godinama i oni koji pate od bolova u mišićima i kostima, hronični bolesnici", rekao je doktor Mark Tarnopolski sa Univerziteta u Ontariju.

Rezultati istraživanja pokazuju da je korišćenje ručne masaže u medicinskoj praksi i te kako opravdano. "Ne samo da olakšava bol, masaža smanjuje i ukočenost mišića, olakšava disanje, opušta i um i telo i lišava ljude umora", navodi se u istraživanju.

2024 © - Vesti online