Nedelja 05.02.2012.
09:08
B92, Politika

Srpske bebe iza zatvorskih rešetaka

Foto: Arhiva

Od izlaska iz porodilišta Filip, Eleonora, Saša i Nikola žive zajedno, u skučenoj, ali čistoj prostoriji, u zgradici koja je fizički odvojena od drugih u zatvorskom krugu. Tu su sa majkama koje u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu, jedinom za žene u Srbiji, okajavaju grehe zbog kojih im je suđeno.

K. M. (40), Filipova majka, ne želi da govori o “delu“ zbog koga je ovde. Duge crne kose, izuzetno lepa, nije mnogo razmišljala da li da se “otvori“. Razložno i bogatim vokabularom govori o onome što ju je zadesilo.


Bila je trudna kada je došla na izdržavanje kazne i znala je, kaže, šta je čeka. Sin i ćerka koji su sa ocem napolju i koji je čekaju da odsluži svoje, zamerili su joj što je odlučila da rodi, a znala je da ide u Požarevac.


"Ćerka je velika, ima 18 godina, a sin 14. Čini mi se da se u početku nisu snašli sa onim što ih je čekalo: da sam ostala trudna sa 40 godina i da u takvom stanju moram u zatvor... U početku su bili malo protiv, ali su sada srećni što sam, ipak, odlučila da rodim. To je za ljude koji su napolju strašna stvar. Ne razumeju kakve su to žene koje odlučuju da rode u zatvoru. A onda počnu i da spekulišu da je takvim ženama dete samo instrument za postizanje nekih ciljeva. Ništa me od toga ne pogađa, zaista. Srećna sam što imam Filipa i boriću se za njega! Nema nazad, samo napred", priča K.

2024 © - Vesti online