Nedelja 05.02.2012.
03:30
Vestionline

Obama: Asad treba da ode sa vlasti

"Asad treba odmah da prekine sa ubijanjem i zločinima protiv sopstvenog naroda, treba da napusti vlast i dozvoli da se odmah sprovede demokratska tranzicija" , rekao je američki predsednik u saopštenju.

Asad treba odmah da prekine sa ubijanjem naroda: Barak Obama

Sirijske vlasti ubile su preko 230 civila u Homsu, uporištu pobune protiv sirijskog režima, prema navodima sirijske opozicije. To je najveći broj žrtava u jednom danu od kad je pobuna počela u martu prošle godine.

"Juče je sirijska vlada ubila stotine sirijskih građana, uključujući i žene i decu... Ja čvrsto osuđujem te grozne napade sirijske vlade protiv naroda u Homsu i upućujem najdublje saučešće onima koji su izgubili svoje bližnje", dodao je Obama.

Obama je rekao da Savet bezbednosti Un koji se danas sastao da razmatra novi nacrt rezolucije o Siriji ima priliku da se "digne protiv brutalnosti režima Bašara al-Asada i da pokaže verodostojan branilac univerzalnih prava zapisanih u Povelji Ujedinjenih nacija".

Zapadne zemlje se nadaju da će se danas glasati o tom predlogu rezolucije o nasilju u Siriji ali nije sigurno da će proći. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas tokom konferencije o bezbednosti u Minhenu da Moskva još vidi dva
suštinska problema u nacrtu rezolucije.

Nemački, britanski i francuski ambasadori rekli su da očekuju da će se danas glasati o rezoluciji i da je njen tekst jednostavan i da podržava arapski mirovni sporazum, kao i da ne treba više odugovlačiti posle "užasnih događaja u Homsu". Rusija i Kina blokirale su usvajanje rezolucije o Siriji u Savetu bezbednosti UN u oktobru.

Prema proceni Ujedinjenih nacija više od 5.400 ljudi je ubijeno u desetomesečnoj pobuni i vladinom suzbijanju demonstracija u Siriji.

2024 © - Vesti online