Subota 04.02.2012.
10:44
Srna

Sirija: Za dan ubijeno više od 200 ljudi

Tenkovima i artiljerijom po svojim  građanima

Vladine snage upotrebile su tenkove, artiljeriju i minobacače u napadu koji se dogodio rano jutros u naselju Kaldijeh, uporištu oružanog otpora režimu predsednika Bašara al Asada.


Pozivajući se na izvore u Siriji, Al džazira navodi da je "bombardovanje oblasti počelo pošto je opoziciona Slobodna sirijska armija napala nekoliko vojnih kontrolnih punktova i ubila oko 10 vojnika".


Aktivisti kažu da je više desetina kuća uništeno granatiranjem i da je glavna bolnica prepuna ranjenih zbog čega su napravljeni improvizovane klinike u džamijama, javila je RIA Novosti.


U međuvremenu, članice Saveta bezbednosti UN razmatraju novu rezoluciju o Siriji, koja je donekle izmenjena da bi se udovoljilo zahtevima Rusije. Novi tekst, koji je podneo Maroko, više ne poziva eksplicitno Asada da preda vlast i odbacuje stranu vojnu kampanju protiv sirijskog režima.


U ovoj rezoluciji "poziva se sirijska vlada da odmah okonča kršenja ljudskih prava i napade protiv onih koji mirno ostvaruju svoju prava na izražavanje i mirno okupljanje".


Prema podacima UN, najmanje 5.400 ljudi izgubilo je život tokom obračuna sirijske vlade sa demonstrantima od marta prošle godine. Sirijske vlasti za nasilje krive oružane bande povezane sa Al Kaidom i tvrde da je ubijeno više od 2.000 policajaca i vojnika.

2024 © - Vesti online