Subota 04.02.2012.
09:07 >> 10:39h
Beta

Beograd: Ua vlast, dajte da čistimo sneg!

Centar Beograda zavejan je već dva dana
 

Red se jutros oko osam sati od tog ulaza spuštao uz zgradu do Ulice kralja Milana i nastavljao trotoarom do sredine zgrade Predsedništva. Gradska uprava pozvala je u petak građane da pomognu u čišćenju snega sa ulice i taj posao će im biti plaćen dnevnicama. U Upravi očekuju da se prijavi 1.000 ljudi.


Na sajtu grada se navodi da će tokom dana biti angažovano oko 350 kombinovanih mašina, 2.500 radnika i oko 1.000 građana na čišćenju snega.


"Policija će biti angažovana u regulisanju saobraćaja, vatrogasci oko skidanja ledenica, a komunalna policija biće na usluzi, pre svaga starijim sugrađanima, kako bi izbegli opsanost od povređivanja na ledu. Takođe, dogovoreno je sa saobraćajnom policijom da se kamioni, koliko je to moguće, preusmeravaju iz centralne gradske zone ka obilaznim putevima", rekao je pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković.

Saobraćaj usporen, autobusi menjaju tramvaje i trole

Saobraćaj u Beogradu se odvija usporeno, kolovozi su klizavi, pa se savetuje oprez u vožnji, poručuju iz Zimske službe Beograd puta.


Kako prenosi Studio B, na gradskim saobraćajnicama i regionalnim putevima na teritoriji prestonice sneg uklanjaju ukupno 163 ekipe Beograd-puta. U tom preduzeću su naveli da se čište ulice prvog prioriteta, a ako vreme dozvoli, počeće i čišćenje ulica drugog prioriteta.


Na niskim temperaturama so deluje slabije, pa se na usponima i mostovima koristi kalcijum-hlorid koji deluje do minus 17 stepeni Celzijusa. Na uklanjanju snega angažovana je i Gradska čistoća, ali i zaposleni u Gradskom zelenilu i Parking servisu.


Službe nadležne za čišćenje snega saopštile su da su maksimalno angažovane na čišćenju snega, ali da su efekti čišćenja manje vidljivi, jer novi sneg neprekidno pada na tek očišćene površine.


U dispečerskoj službi Gradskog saobraćajnog preduzeća rečeno je da su najveći problemi u delovima grada na kojima postoje usponi, pa su ukunuta pojedina stajališta. Povremenih zastoja ima na usponima, gde se stvaraju kolone vozila, dok ne dođe kamion da očisti sneg.


Zbog ovakve situacije na beogradskim ulicama, odlučeno je da tramvaje i trolejbuse zamene autobusi, zatvorene su 32 stanice gradskog prevoza na usponima, a isključeno je četrdesetak semafora.

Aerodrom operativan

Sneg i hladno vreme jutros nisu prouzrokovali probleme na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", a otkazana su tri jutarnja leta za Podgoricu, rečeno je u službi reda letenja beogradskog aerodroma.


Na beogradskom aerodromu, za sada se beleže samo manja kašnjenja i u dolascima i odlascima, ali u proseku ne veća od dvadesetak minuta, prenosi Blic.

2024 © - Vesti online