Subota 04.02.2012.
13:03
N. Popović - Vesti

Nemački policajci pomažu zavejanima u Srbiji

Danima odsečeni: Do nekih zaselaka se ne može probiti

I "Vesti" o toj elementarnoj nepogodi već danima iscrpno izveštavaju svoje čitaoce, a neki od njih odlučiće da ne sede skrštenih ruku. Rešeni da nekako pomognu, pre neki dan, na vrata redakcije "Vesti" u Bad Filbelu zakucaše dva mladića u civilu i "sa vrata" povadiše legitimacije da se identifikuju: Dobar dan, policija pokrajine Hesen!


Dvojica prijatelja i kolega, Sanel Turković i Dejan Panić zasposleni su kao inspektori u policiji u Frankfurtu. U "Vestima" su pročitali i na TV videli o nevolji koja je zadesila zemljake, a Sanel Turković je rodom baš iz sela koja su ovih dana najviše pogođena snegom i ledom i zbog toga gotovo odsečena od sveta. Panić je rodom iz Knjaževca, ali shvata gde je pomoć potrebnija.


- Bio sam nedavno u otadžbini i video kako se narod u selima Pod, Poljica, Tuzinje, Rastenović, Boljar, Buđevo, Krnja... muče da prežive ovu tešku zimu. Znam da smo za ovu godinu zakasnili, ali imamo dobru nameru da im u budućnosti, a nadam se već od sledeće zime, olakšamo muke - kaže nam Sanel Turković.

Snalazi se ko kako ume: Sa konjima najsigurnije


 

Iz razumljivih razloga i prirode posla kojim se bave, zamolili su da im ne objavljujemo fotografije, što naravno poštujemo. Ali, prenosimo zato njihov apel zemljacima širom dijaspore.


- Dejan i ja smo pokrenuli akciju za kupovinu bagera za sneg koji bi bio "nadležan" za nekih 35 kilometara seoskih puteva u tom regionu. Tako se više ne bi moglo desiti da usred zime ostanu ovako odsečeni od ostatka Srbije - priča Turković.

- Za sada sam prikupio 3.000, ali ta mašina košta čitavih 25.000 evra i nećemo uspeti da sakupimo toliku sumu bez uključivanja većeg broja ljudi u akciju. Zato smo, eto došli kod vas u "Vesti".

Veliki smetovi: Ni motorne sanke ne stižu svuda


 

Dragan Panić kaže da nameravaju, kada prikupe novac, da kupe bager u Srbiji, a onda bi njime zadužili jednog od vozača u tom delu Peštera.


- On će bager dobiti na revers, troškove za gorivo će snositi opština, a verujem da bi i onaj ko bude njime upravljao mogao štogod da zaradi "na čast", jer je kod nas običaj da se daje u ovakvim slučajevima kad vam neko prokrči put do kuće - dodaje Panić.


Verujemo da čitaoci "Vesti", već nebrojeno puta dokazani kao humanisti, ni na ovaj apel neće ostati gluvi, a o toku akcije i dalje ćemo izveštavati verne kupce naših novina.

Kontakt telefon

 

Oni koji žele da pomognu kupovinu bagera za Pešter mogu se obratiti Sanelu Turkoviću na telefon (++49) 0176 62 88 2781 (oni koji zovu izvan Nemačke treba da izbace nulu). On će im objasniti na koji način mogu da uplate svoj prilog za ovu akciju.

2024 © - Vesti online