Subota 04.02.2012.
01:11
Vestionline

Tadić: Dogovor samo uz pristanak velikih sila

"Moj posao je, ne samo razgovor sa predstavnicima kosovskih Albanaca, do koga će pre ili kasnije doći, moj posao je da ubedim u realističnost ovih ideja i ovog plana i one koji vode međunarodnu politiku”, naglasio je Tadić.

“Sve što se dogovore Albanci na Kosovu i Srbi u Beogradu”, dodao je Tadić, “može biti implementirano samo ako na to pristanu velike sile".

Šta to beše suverenitet u XXI veku?: Boris Tadić

Tadić nije želeo da iznosi detalje dela svog plana koji se odnosi na specijalni status severa Kosova, jer bi tako, kako je objasnio, dezavuisao plan i učinio njegovu primenu nemogućom.

"To je suština čitavog procesa. U politici morate naučiti da ne izlazite u javnost sa idejama pre nego što one postanu realistične", rekao je Tadić.

Tadić je ukazao da postoji mnogo zanimljivih rešenja, poput Severne Irske, Južnog Tirola ili Olandskih ostrva, od kojih je potrebno uzeti ono što je korisno, ali to ne znači da se ona mogu kopirati.

Mora se pronaći rešenje koje se može primeniti na severu Kosova, rekao je Tadić.

On je podsetio da je već predstavio konture svog plana u četiri tačke, koji predviđa uviđanje realnosti, budući da je podela nemoguća, jer velike sile to ne žele.

Ali, druge strane, napomenuo je Tadić, na severu Kosova postoji problem koji Priština i međunarodna zajednica, koja je priznala nezavisnost Kosova, ne mogu da reše.

"Hajde da pronađemo rešenje. Plan je tu i prezentovan je u manje više svim gradovima u kojima se kreira međunarodna politika. Ja čekam odgovor. Odgovor nije negativan, ali nije baš ni pozitivan", rekao je Tadić.

On je istakao da je dobro što odgovor nije negativan, jer je to prvi put da odgovor na predlog Beograda nije negativan, ali ostaje da se vidi da li će biti pozitivan.

Sneg blokirao Tadića i Josipovića

 

Josipović i Tadić na Jahorini

Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, ostali su večeras po završetku trilateralnog sastanka na Jahorini, jer su im vremenske neprilike i stanje na putevima u Bosni i Hercegovini onemogućili povratak, pišu "Nezavisne novine".

 

Tadić je odložio večeras put u Beograd, jer sneg i niske temperature otežavaju saobraćaj na putevima u tom i drugim delovima Bosne i Hercegovine.

 

Još nije poznato da li će Josipović sutra, kako je planirao, otputovati u Tuzlu gde bi trebao da održi predavanje na temu "Hrvatska spoljna politika - kako biti dobar sused".

 

Takođe, Josipović bi sutra u Tuzli trebao da prisustvuje potpisivanju Sporazuma o zajedničkoj saradnji između univerziteta u Tuzli i Zagrebu.

 

U BiH je stanje elementrane nepogode zbog obilnih snežnih padavina koje dosežu u nekim delovima zemlje i preko 160 centimetara.

2024 © - Vesti online