Petak 03.02.2012.
18:21
Beta

Berns: Srbija da se pomiri sa nezavisnošću Kosmeta

Foto: Ilustracija
 

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Berns je kazao da je dobro što su počeli tehnički razgovori Kosova i Srbije.

"To je uvek dobro, imajući u vidu tragičnu istoriju dve strane. Ukoliko Srbija želi budućnost unutar EU i NATO-a - i Srbija treba da želi takvu budućnost – onda se mora pomiriti sa činjenicom da je Kosovo nezavisno. Smatram da bi bilo jako važno da Srbija u potpunosti prizna pravo Kosova da postoji kao jedna nezavisna zemlja.
 

Za mene, to je prvi korak koji treba preduzeti", kazao je Berns. Prema njegovim rečima, od izuzetnog značaja je da se reši problem korupcije na Kosovu, kao i da se poštuju prava srpske zajednice na Kosovu.

Bivši američki zvaničnik je kazao da je situacija na severu Kosova zabrinjavajuća.

"Zabrinjavajuća je u smislu što još ima onih koji daju podršku onima koji na stari način razmišljaju o Kosovu i koji ne priznaju nezavisnost Kosova. Tako da smatram da međunarodna zajednica, NATO, Evropska unija i Ujedinjene nacije imaju odgovornost da nastave da se angažuju na pružanju podrške nezavisnosti Kosova i da podrže uključivanje ove države u međunarodni sistem", kazao je Berns.

Prema njemu, jako je važno da se poštuju prava srpske zajednice. To znači pravo na slobodan život, bez lošeg tretiranja, pretnji ili nasilja.

2024 © - Vesti online