Petak 03.02.2012.
18:08
Srna

"SAD neće ući u otvoreni rat sa Iranom"

Iranska flota
 

"A Iran, za razliku od Iraka, ima stvarne kapacitete", rekao je Engdal, autor knjige "Stoleće rata" kojom je šokirao javnost.

On ističe da SAD imaju vrlo izražene interese za političku situaciju u Rusiji, i da im nikako ne odgovara toliko jak krug Vladimira Putina, koji pokušavaju da oslabe finansiranjem korumpirane opozicije.

Prema rečima Engdala, sasvim je sigurno da iza Arapskoga proleća i revolucije u Libiji stoje američki interesi da im bude lakše dostupna nafta i da je zbog toga "morao biti ubijen lider poput Gadafija".

On predviđa da će SAD, kao takve, propasti za 50-ak godina.

U intervjuu za Dnevno.hr Engdal otkriva da se iza "propusnice" u EU, kako naziva hrvatsko pristupanje Uniji, krije prikriveni rat Rusije i SAD koji se vodi na ovom području.

"Razne službe SAD su finansirale pristupanje Hrvatske EU radi sveopšte nervoze izazvane Gazpromovim interesima u pogledu Južnog toka te željom Zarubežnjefta za investicijom u Hrvatsku od milijarde evra. Zapravo, kaže Engdal, i jedna i druga strana smatraju Hrvatsku ključnim područjem za svoje interese.

On smatra da uzroci svetske krize leže u bankarskoj krizi usled ekstremno niskih kamata u američkim bankama, što je stvorilo finansijski balon globalnih dimenzija.

Za situaciju u EU kaže da je dramatično, ali smatra da će Unija i pored krize opstati.

Izlazak iz krize Engdal vidi u povećanju proizvodnje, ali u prvome redu u anuliranju svemoći banaka poput Goldmen Saksa, Sitigrupa, Benk of Amerika i Dži Pi Morgana.

2024 © - Vesti online