Petak 03.02.2012.
16:20 >> 17:20h
Sarajevo-x.com

Region zajedno protiv kriminala

Lideri Srbije, Hrvatske i BiH saglasni o mnogim temama
 

"Bilo je govora o tome da se nađe način za kretanje naših građana preko granice sa ličnom kartom nakon ulaska Hrvatske u EU, predstavnici Srbije i Hrvatske su ostvarili pomak u vezi sa približavanjem stavu da se ratnim zločincima sudi prema mestu prebivališta, dok mi unutar Predsedništva još nemamo jedinstven stav o tom pitanju, tako da mi o tome nismo ni ovde govorili", kazao je Komšić.

Predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, je rekao kako će Sporazum o procesuiranju ratnih zločina pomoći da se u budućnosti ne dešavaju slučajevi nerešenih nadležnosti, kakav je bio slučaj Purda.

"Želja nam je da se ubuduće ratni zločini procesuiraju mnogo efikasnije i da ne dolazi do politizacije suđenja", kazao je Josipović.

Na novinarsko pitanje da li se izvinio Radmanoviću zbog izjava Čedomira Jovanovića o tome da je RS nastala na genocidu, Tadić je kratko kazao:

 

"Zašto bih se ja izvinjavao? Nisam ja predsednik Narodne skupštine. Mogu reći da se sa tim tvrdnjama ne slažem, ali bi bilo suludo da se izvinjavam".

 

Boris Tadić je istakao pitanje ekonomije koje je "pitanje svih pitanja", te je kazao kako se na sastanku govorilo o potrebi da sve države zajednički vide kojim sve resursima raspolažu i kako se mogu nadopunjavati.

"Formiraju se zajednički konzorcijumi, a kao posebno bitno istakao sam pitanje Koridora 10, koji ne ide direktno kroz BiH, ali na koji se BiH veže i koji će svakako biti od koristi regionu. Struktura na tom koridoru je dotrajala i moramo uložiti napore da tu što pre imamo novu prugu koja će omogućavati da se vozovi kreću brzinom od 160 kilometara na sat", kazao je Tadić.

Član predsedništva BiH Bakir Izetbegović govorio je više o potrebi rešavanja graničnih pitanja, ali i o sportu.

"Bilo je govora i o organizovanju zajedničkih takmičenja u zimskim sportovima, ali i o formiranju zajedničke rukometne lige", rekao je Izetbegović. Od pozitivnih pomaka nakon prošlog sastanka na Brionima, Tadić je istakao kako smatra da je jedan od većih to što je Srbija u međuvremenu okončala saradnju sa Hagom izručenjem Gorana Hadžića.

Odgovarajući na novinarska pitanja Komšić je ponovio stav da neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića za predsednika Generalne skupštine UN-a iz ličnih razloga, a Tadić je dodao kako smatra da taj stav nije dobar, ali da se zbog toga neće naljutiti na Komšića.

2024 © - Vesti online