Petak 03.02.2012.
16:12

Slovački poslanici ukinuli sebi imunitet

Slovački parlamentarci bez imuniteta

Za zakon o ukidanju prekršajnog imuniteta, koji su predložile četiri stranke vlade desnice i centra premijerke Ivete Radičove, glasalo je svih 147 prisutnih poslanika od 150 članova koliko ima slovački jednodomni parlament.


Stranke koje su predložile zakon iskoristile su povoljan trenutak u kampanji pred vanredne parlamentarne izbore zakazane za mart, kada bi teško ko objasnio Slovacima zašto pijanog poslanika koji sedne za volan treba da štiti imunitet.
 

Slovački liberali iz stranke Sloboda i solidarnost bivšeg predsednika parlamenta Riharda Sulika, čak su se razgolitili i napravili kao podršku predlogu zakona plakat na kome je 17 poslanika te stranke kao od majke rođenih iz transparenta: "svucimo sa njih imunitet".
 

Novi zakon, zahvaljujući inicijativi opozicione levice, stranke SMER bivšeg premijera Roberta Fica, prekršajni imunitet ukida i drugim zvaničnicima - šefu države, tužiocima, policajcima, agentima obaveštajne službe SIS, zatvorskim čuvarima i železničkoj policiji.
 

U obrazloženju predloga zakona navedeno je da je pitanje da li u pravnoj državi uopšte ima opravdanja tako široko shvaćen imunitet koji uživa toliki broj ljudi u državnoj upravi kao u Slovačkoj.
 

Stranke vladajuće koalicije Ivete Radičove pokušale su da ukinu imunitet još 2010. godine, ali radikalnije, jer su želeli da imunitet poslanike štiti samo za izjave u delatnosti u parlamentu, za šta tada na početku mandata parlamenta nije bilo političke volje.

2024 © - Vesti online