Petak 03.02.2012.
12:35
novimagazin.rs

Zločin iz mržnje novina Krivičnog zakona

Zločin iz mržnje nosio bi veće kazne od drugih dela iz Krivičnog zakona

Predložene izmene sadrže definiciju zločina iz mržnje, dopune pojedinih članova Krivičnog zakonika, pri čemu bi se motiv mržnje uzimao u obzir kao otežavajuća okolnost i za takva dela odmeravala veća kazna.


Zločin iz mržnje se prema tom predlogu definiše kao krivično delo učinjeno prema bilo kom licu ili grupi iz mržnje zasnovane na rasi, boji kože, etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, političkom ili drugom ubeđenju, jeziku, polu, seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu, starosti, zdravstvenom stanju, invaliditetu, obrazovanju, društvenom položaju, socijalnom poreklu, imovnom stanju.


U pismu je navedeno da bi se usvajanjem tog predloga u značajnoj meri doprinelo smanjenju i prevenciji nasilja, od čega bi korist imali svi građani. Ocenjuje se da bi se izmenama Krivičnog zakonika ukinula dosadašnja praksa da krivična dela izvršena iz mržnje ostanu u zakonskom vakuumu, odnosno da u svim fazama postupka, od policijske istrage pa do konačnog donošenja presuda i odmeravanja kazni, ne bude odslikana stvarna pobuda izvršilaca.


Jukom i GSA su izrazile očekivanje da će i državne institucije prepoznati tu potrebu i da će inicijativa naići na širok konsenzus među svim relevantnim političkim činiocima, kao i da će iza njega stati veći broj ovlašćenih predlagača zakona.

2024 © - Vesti online