Petak 03.02.2012.
09:49
Srna

Paneta: Izrael možda napadne Iran u aprilu

Leon Paneta

CNN je potvrdio ovaj izveštaj, pozivajući se na zvaničnika administracije predsednika Baraka Obame, koji nije želeo da bude imenovan.

"Paneta veruje da postoji velika mogućnost da Izrael napadne Iran u aprilu, maju ili junu, pre nego što Iran uđe u 'zonu imuniteta', kako to Izrael kaže, i napravi atomsku bombu", piše kolumnista "Vašington posta".

U tekstu se dodaje da "Izraelci strahuju da će Iranci u najskorije vreme imati dovoljno obogaćenog uranijuma za proizvodnju oružja u objektima duboko pod zemljom, a tada će vojno da ih zaustave moći samo SAD".

Kolumnista nije naveo izvor informacije, a tekst je poslao iz Brisela, gde je Paneta prisustvovao sastanku ministara odbrane zemalja NATO-a. Paneta i Pentagon odbili su da komentarišu ovaj izveštaj.

Izrael, za koji se veruje da jedini na Bliskom istoku poseduje nuklearno oružje, doživljava iranski program obogaćivanja uranijuma kao veliku pretnju i nije odbacio mogućnost upotrebe vojne sile protiv Teherana ovim povodom.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima mirovne svrhe, odnosno proizvodnju električne energije. "Vašington post" piše da odlaganje zajedničke američko-izraelske vojne vežbe, koja je bila zakazana za proleće, možda predstavlja najavu izraelske vojne akcije u skorije vreme.

SAD i EU uveli su oštrije sankcije protiv Irana u poslednjih nekoliko nedelja u pokušaju da primoraju Teheran da dostavi više informacija o svom atomskom programu.

2024 © - Vesti online