Petak 03.02.2012.
05:21
Vestionline

Sastanak predsednika Srbije, Hrvatske i BiH

Ivo Josipović, Boris Tadić, Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović razgovaraće o "koordinaciji aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, zajedničkom apliciranju za fondove EU za prekograničnu saradnju i međusobnom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim državama", najavljeno je iz Predsedništva BiH.

Ponovo na okupu: Željko Komšić, Boris Tadić i Ivo Josipović

Na sastanku će se, kako se dodaje, raspravljati i o "pripremama za promenu graničnog režima nakon ulaska Hrvatske u EU i zajedničkim kandidaturama za sportska dešavanja".

Prema najavama iz Zagreba, predsednici Hrvatske i Srbije i članovi Predsedništva BiH razgovaraće neformalno i o inicijativi Josipovića za sklapanje međudržavnih sporazuma kojima bi se olakšalo procesuiranje ratnih zločina.

Prema najavi iz kabineta hrvatskog predsednika, taj sporazum bi trebalo da spreči ponavljanje slučajeva poput slučaja hrvatskog veterana Tihomira Purde koji je po poternici Srbije zbog navodnih ratnih zločina u Vukovaru 1991. dva meseca proveo u pritvoru u BiH.

Današnji sastanak koji je nastavak procesa započetog sastankom u julu 2011. godine na Brionima, biće održan u objektu "Koliba" na Jahorini, a kako je saopšteno iz Predsedništva BiH, predsednici će se nakon sastanka održati konferenciju za medije.

2024 © - Vesti online