Četvrtak 02.02.2012.
19:20
Beta

Homen: Nova koruptivna krivična dela

Državni sekretar u Ministarstvu pravde: Slobodan Homen
 

Homen je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naveo da će ova krivična dela u budućnosti potpuno zameniti zloupotrebu službenog položaja, ali da će to krivično delo ostati na snazi sve dok se vode postojeći krivični postupci.

"Postupaka za zlopupotrebu službenog pložaja u ovom trenutku ima oko 1.400. Brisanje ovog člana zakona dovelo bi i do oslobađanaj svih osumnjičenih za krivična dela korupcije", naveo je Homen, dodajući da je zakonski predlog potpuno usaglašen sa Savetom Evrope.

Novi zakonski predlog predviđa brisanje krivičnog dela klevete i uvrede, pa se u krivičnom postupku više neće voditi postupci zbog izgovorene reči.

"To će biti samo pitanje nadoknade štete. Time se Srbija stavlja u red modernih evropskih zemalja koje više nemaju ovo krivično delo.
 

To će verujem značajno doprineti slobodi medija u Srbiji", kazao je Homen.

Usvojene su i izmene i dopune zakona o vanparničnom postupku, koji će omogućiti da uz jasno definisanu proceduri svi mogu da budu upisani u matične knjige.

"Danas u Srbiji im a oko 6.500 lica koja su pravno nevidljiva i koja nisu mogla da budu upisana u matične knjige, jer su to odrasla lica koja nikada nisu upisana i ne postoje podaci o njihovim roditeljima", kazao je Homen i precizirao da će upis u matične knjige omogućiti ostvarenje osnovnih prava, poput izlaska na izbore.

Izmene ovih zakona upućene su u skupštinsku proceduru.

2024 © - Vesti online