Četvrtak 02.02.2012.
17:32
Beta

Prvi osuđenici u novom "Padinjaku"

Kazneno-popravni zavod u Padinskoj Skeli ustanova je strogo zatvorenog tipa i najmoderniji zatvor u Srbiji.

Najmoderniji zatvor u Srbiji dobio prve "stanovnike"

To je ustanova u koju će se upućivati lica osuđena za najteža krivična dela, na kazne zatvora od 10 do 40 godina, ali i oni koji izdržavaju kazne zatvora u drugim ustanovama, a pokazuju destruktivno i neprilagođeno ponašanje.

"Nova Skela", čija je izgradnja koštala 10 miliona evra, građena je po uzoru na italijanske zatvore, ali je projekat autentičan i zadovoljava sve standarde Evropske unije.

Zgrada se prostire na površini od 12.500 metara kvadratnih, ima 222 ćelije u koje će biti smešteno oko 450 lica. Zatvor ima dupli red žice, na vrhu je "žilet žica", dok su zatvorska šetališta natkrivena "žičanim nebom".

Ceo kompleks ima 300 kamera za video nadzor, sve osmatračnice su sa neprobojnim "pancir" staklom, a u zatvoru će raditi oko 200 službenika.

"Nova Skela" ima dva sprata za smeštaj osuđenika, u svakom se nalazi po šest blokova sa po 17 ćelija veličine 10 kvadratnih metara. U svakoj ćeliji biće dva zatvorenika.

U novom zatvoru postoje i dve sobe prilagođenje za osuđenike sa invaliditetom.

Zatvor ima molitveni dom za pravoslavnu, katoličku i islamsku veru, šest odvojenih šetališta, kao i četiri "ljubavne sobe" veličine 18 metara kvadratnih za posete supružnika ili verenika, sa francuskim ležajem i kupatilom.

2024 © - Vesti online