Petak 03.02.2012.
08:00
novosti.rs

Lek protiv kašlja

Dokazano zdrav: Med

Neizostavan sastojak u pripravcima za smirivanje kašlja je med.

1. Možete da ga kombinujete sa rotkvom, i to na sledeći način: veliku, belu rotkvu izdubite, pa unutra stavite do dve kašičice meda, pokrijte salvetom i ostavite da prenoći. Do jutra rotkva će pustiti sok, koji pomešan sa medom čini savršenu kombinaciju. Ujutru i uveče uzimajte po kašičicu ovog soka.

2. Med je, takođe, veoma delotvoran u kombinaciji sa lukom. Veću glavicu crvenog luka stavite u odgovarajuću čašu, pa ga izbušite. U udubljenje stavite med. Svakog jutra pijte sadržaj koji se cedi iz luka.

Ili:

U slučaju da ne volite luk, pripremite čaj od 40 g žalfije i 600 ml vode. Potom, na laganoj vatri, zagrejte 300 g šećera i u njega sipajte proceđen čaj. Dobićete sirup, koji na laganoj vatri i uz povremeno mešanje treba kuvati dok ne postane gust kao med. Kada se sve ohladi, sadržaj sipajte u teglu i držite u frižideru.

Odraslim osobama se preporučuje da tri puta dnevno uzimaju po kašičicu, a deci - samo jednu u toku dana. Na taj način ćete smiriti kašalj. Ovaj gust sirup je, takođe, dobar za pušače, odnosno za čišćenje pluća.

2024 © - Vesti online