Četvrtak 02.02.2012.
14:33
Beta

Komšić: Neću podržati kandidaturu Jeremića u UN

"Budući da se odluke iz domena spoljne politike donose konsenzusom, a ukoliko eventualno na razmatranje dođe sličan zahtev, glasaću protiv davanja podrške gospodinu Jeremiću", rekao je Komšić za agenciju Beta.

Željko Komšić: Jeremić nije pokazao privrženost izgradnji dobrosusedskih odnosa

Komšić je istakao da je "u prošlosti bilo puno mogućnosti da gospodin Jeremić pokaže svoju privrženost izgradnji mira i dobrosusedskih odnosa u regionu, međutim on je postupao upravo suprotno".

"Zbog toga on nije prava osoba koja bi obavljala časnu funkciju predsednika Generalne skupštine UN", stav je Željka Komšića, jednog od tri člana Predsedništva BiH, institucije koja je nadležna za vođenje spoljne politike.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH, kao i kabinet bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića još nisu saopštili svoj stav o kandidaturi Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

Jeremićevu kandidaturu za sada je podržala Crna Gora, dok Hrvatska još nije donela odluku, ali je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić pre dva dana u Beogradu izjavila da je verovatnoje da Zagreb neće podržati kandidaturu Srbije.

Predsedavajući Generalne skupštine UN bira se većinom glasova na period od godinu dana. U skladu sa nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu, svake godine kandidata predlaže jedna od pet grupa zemalja. Ove godine na
redu je Grupa istočnoevropskih zemalja koju čine 23 države, uključujući i sve bivše jugoslovenske republike i današnje susede Srbije.

2024 © - Vesti online