Četvrtak 02.02.2012.
13:32
FoNet

Dačić: O Kosmetu ne misle svi u SAD isto

Dačić je, u izjavi novinarima, rekao da to pokazuje da možda ima i drugačijih stavova u američkoj administraciji, koja je do sada imala potpuno odbijajući ton kada je reč o dijalogu o Kosmetu, jer su "u startu postavljali limit da postoje neke stvari o kojima ne treba dalje razmišljati".

Ivica Dačić i dalje zastupa tezu o razgraničenju

Američka administracija, dodao je on, smatra da je nezavisnost Kosova gotova stvar i da u daljem toku dijaloga to uopšte ne treba postavljati kao temu.


Dačić je istakao da je kongresmenima ponovio stav da je Srbija zainteresovana za rešenje koje bi bilo u interesu i srpske i albanske strane, koje će trajno otkloniti osnovu i razloge za sukobe između dva naroda.


"To je, po mom mišljenju, jedno pravedno razgraničenje, koje će omogućiti da se zadovolje srpski interesi na Kosovu", naglasio je Dačić i dodao da je za takav stav posebno dobio podršku jednog kongresmena.


Prema njegovim rečima, kod svih kongresmena sa kojima je razgovarao mogao se osetiti stav da nema stabilnosti i mira u regionu, ukoliko Srbija nema aktivno učešće "i ako joj se ne otvore perspektive, ne samo ekonomskog razvoja, nego i punog učešća u međunarodnim integracionim procesima".


Govoreći o policijskoj saradnji sa SAD, on je ocenio da je ona u proteklim godinama dostigla najviši mogući nivo, bilo da je reč o strateškom ili operativnom nivou, a to je rezultiralo i slanjem prvog policijskog atašea Srbije u SAD.


Dačić boravi u Vašingtonu povodom molitvenog doručka.

2024 © - Vesti online