Četvrtak 02.02.2012.
12:02
novosti.rs

Ukrajinski milijarder na čelu Smedereva!?

Ne malo pažnje u Smederevu je izazvala vest da je Rinat Ahmetov, gazda Šahtjora, zainteresovan za kupovinu ovdašnje železare, koja je nedavno postala vlasništvo Vlade Srbije po odlasku Amerikanaca.

Imajući u vidu širokogrudost bogatog Ukrajinca prema fudbalu, to bi i za „oklopnike“ mogla da bude dobra vest.

"Nemam pravo da govorim o potencijalnim vlasnicima železare, jer je to pitanje za ljude koji vode politiku i ekonomiju. S fudbalske strane, nama bi saradnja sa klubom kao što je Šahtjor mogla da bude od velike koristi. Neka se ta pitanja rešavaju na nivou države i grada, a naše dosadašnje iskustvo svedoči da se u razgovorima sa potencijalnim investitorima u Smederevu ne izostavlja pitanje podrške sportu. Uostalom, i pitanje našeg bivšeg generalnog sponzora, kada je "Ju-Es Stil" dolazio u Smederevo, rešavano je na višim instancama", kaže za "Sport“ Goran Bogdanović, direktor FK Smederevo.

Rinat Ahmetov (45) je osnovao, 2000. godine, Sistem kapital menadžment grup (SKM) i jedini je njen vlasnik od 2009. Vremenom je postala jedna od vodećih ukrajinskih finansijskih i industrijskih korporacija koja obuhvata preko 100 preduzeća u metalskoj i rudarskoj industriji, energetici, bankarstvu i osiguranju, telekomunikacijama, medijima i nekretninama i ostvaruje prihode od oko 12,8 milijardi dolara, a ima imovinu u vrednosti skoro 23 milijarde. Najveća kompanija u SKM je "Metalinvest", jedan od najvećih proizvođača čelika u Evropi.

Na "Forbsovoj" listi svetskih bogataša u 2011. godini, Ahmetov je zauzimao 39. mesto s kapitalom od 16 milijardi dolara. 

2024 © - Vesti online